Pyhän Dimitrin selleripossu

25.10.2020 kirjoittaja Merja Tuominen-Gialitaki

Pyhän Dimitrin päivää vietetään lokakuun 26:na. Pyhä Dimitris kuvataan mustalla ratsulla ratsastavana ritarina; hän on talven tuoja. Puoli vuotta aikaisemmin (tai myöhemmin!) juhlitaan 23.4. Pyhää Jorgosta, joka valkoisella hevosella ratsastaen tuo kesän.

Dimitrin päivä on Länsi-Kreetalla sijaitsevan Plataniaksen alueen juhlapäivä, panijiri, joka tapaa päättää matkailusesongoin ja aloittaa lepoajan ja talven. Juhlan kunniaksi valmistetaan selleripossua varsinkin niissä kodeissa, joissa Dimitriä tai Dimitraa juhlitaan. Ehkä muistat, että Dimitraa palvottiin ennen jumalattarena, sadon ja viljan (dimitriaká) varmistajana.

Seuraava selleripossun resepti on sovellettu Suomen oloihin.

Yksinkertaiset selkeät aineet ja hidas kypsennys tuottavat upeat maut. Tämän kanssa ei tarvita salaattia eikä myöskään sen paremmin riisiä kuin perunoitakaan. Muhennoksesta puolet on kuitenkin vihannesta. Leivänpalalla on tapana kaapia lautanen puhtaaksi. Jos lisäkkeitä tarvitaan, voi pöydässä olla tarjolla tuorejuustoa tai fetaa ja mahdollisesti muita alkupaloiksi luettavia naposteluruokia.

PYHÄN DIMITRIN SELLERIPOSSU
Hirinó me sélino

Tarvitset
Valmistus

Tilaa oliiviöljyä pienviljelijän oliivitarhalta