Suomalaisnainen oliivinviljelijänä

13.4.2022 Merja Tuominen-Gialitaki
Jokasyksyinen oliivien korjuu oli juhlaa, vaikka se olikin raskasta työtä.

Kreetalla asuessani meillä oli muutama oliivitarha yhdessä mieheni sisarusten kanssa. Ne olivat yksi tukijalka perheemme taloudessa. Ei oliivipuille silloin paljoa arvoa annettu, ne kun selvisivät melkein itsekseen kuuman kesän yli, syksyllä vasta sadonkorjuun aikaan ne saivat huomiota. Mutta puut palkitsivat pienetkin hoitotoimet. Se oli minusta ihmeellistä, sillä taloutemme kaikkien muiden tukijalkojen eteen sai paiskia hommia hartiat rytyssä.

Jokasyksyinen oliivien korjuu oli juhlaa, vaikka se olikin raskasta työtä. Muistan, miten kahlasin syvässä ruohikossa kyyryssä puiden alla vetäen perässäni raskaita verkkoja ja levittäen niitä puun juurelta juurelle. Muistan ruohon tuoksun saappaiden alla, aurinkoiset päivät täynnä lintujen laulua, oliivien rapinan verkoille, iloiset odotetut tauot pientareilla syöden sisarusten laittamia herkkuja ja fyysisen väsymyksen, kun illalla palasi tarhalta kotiin. Ja tuoreen vastavalmistuneen oliiviöljyn maun, kun ensimmäinen erä saapui kotiin! Siihen oli ihan pakko kastaa paahdettua leipää ja vaan huokailla!

Tuoretta vastavalmistunutta oliiviöljyä

Miksei kukaan tee mitään ja myy näitä suoraan?

Silloin en vielä oliiviöljyjen kaupasta paljoa ymmärtänyt, mutta hämmästelin Suomessa käydessäni millaisia kelvottomia öljyjä täällä oli marketeissa. Ei niistä oikein ollut ruuanlaittoon, ne pilasivat hyvät aikomukset. Kun sitten minulle valkeni, että Kreeta sattuu tuottamaan maailman parhaimpia oliiviöljyjä ja että ne myydään alihintaan italialaisille tukkureille, alkoi kiukkuni kasvaa. Nämä tukkurit kun sekoittivat hienoja öljyjämme omiin puleerattuihin ja manipuloituihin sekoituksiinsa sen verran, että saivat ne nostettua juuri ja juuri riman yli extra virgin-luokkaan. Miksei kukaan tee mitään ja myy näitä suoraan?

Nyt 40 vuotta myöhemmin kanava on löytynyt. Tällä tavoin saapuva öljy tulee tutuilta viljelijöiltä nykyistä kotikylääni Vamosia ympäröiviltä kukkuloilta. Näin se on tuoreinta mahdollista ja pullotettu aina muutama viikko ennen myyntiä. Vaikka meillä Suomessa on vielä lunta maassa, tuoksuu näissä pulloissa jo kesä! Se on hurmaava tuoksu ja korvat alkavat kuulla lintujen laulua ja perhoset alkavat tanssia ympärillä! Sen lisäksi, että tämä öljy on tuoreinta mahdollista, se on saatu varhain kerätyistä oliiveista, jolloin öljy on vihreää ja potkivaa ja se todella maistuu kesältä ja ruoholta.

Tuore oliiviöljy syventää ruoan makua

Toisin kuin halvat markettiöljyt, tuore oliiviöljy ei pilaa ruuan makua vaan syventää sitä.

Siinä on kunnolla kaikkea terveyttäsi ylläpitävää, mm. polyfenoleita, jotka taas ruuanlaitossa kruunaavat sinusta huippukokin! Parasta on, että herkullinen on terveellistä ja ottamalla tämän öljyn omaksesi teet hyvää paitsi itsellesi myös kreetalaisen viljelijän perheelle!

Tätä öljyä voit käyttää kaikkeen ruuanlaittoon ihan leipomisesta paistamiseen ja jopa jälkiruokiin! Toisin kuin halvat markettiöljyt, tuore oliiviöljy ei pilaa ruuan makua vaan syventää sitä. Raakana nautittuna se saattaa väliin yskittää, ja se kuuluu hyvään öljyyn; siinä on oleokantaalia, jonka nimiin nykyisin lasketaan suurin osa terveyshyödyistä. Kattilassa tai paistinpannulla se nostaa erityisesti vihannesten maut ylös korkeille harteilleen ja aikaansaa yllättävän hienoja makuja! Jos haluat kokea miltä tuore öljy maistuu silloin kun me viljelijät saamme ensimmäisen erän uutta öljyä eteemme, kaada sitä lautaselle ja lisää hiukan balsamicoa tai tuoretta sitruunamehua, ripottele siihen hiukan suolaa ja ehkä yrttejäkin. Kasta siihen leipää, sulje silmäsi ja nauti!

Te pohjoisessa asuvat, kipaiskaa Jounin Kauppaan noutamaan oma osuutenne. Jos asut etelämpänä, laitamme sinulle ilomielin oman osuutesi öljysadosta tulemaan pakettina. Verkkokauppamme tilaukset toimitetaan jopa parissa päivässä ja saat vielä ilmaisen toimituksenkin, jos tilauksesi arvo on 60 € tai enemmän.

Siirry tilaamaan tästä!


Nyt kun tuore öljy on jo tuttu, voit käyttää sitä vaikka alla olevaan suklaamousse-reseptiin! Hyvä öljy todella taipuu jälkiruokiinkin! Resepti käy vaikka pääsiäisen juhlapöytään tai milloin vain makean nälkä yllättää!


Suklaamoussea raikastaa tuore mintunoksa

Oliivisuklaamousse

Noin 10 pientä annosta!

– 200 g tummaa suklaata
– 0,5 dl Happy Olive-oliiviöljyä
– 1 dl tummaa ruokosokeria
– 4 keltuaista
– 4 valkuaista
– 0,5 dl tuoretta silputtua minttua

Salainen lisä: jokunen rae suolaa….

Sokerin voi korvata hunajalla, mutta silloin mousse on juoksevampi. Kuohkeus paranee, jos vatkaa munat sähkövatkaimella.


Tee näin:
 1. 1. Sulata suklaa vesihauteessa
 2. 2. Vaahdota sokeri ja keltuaiset
 3. 3. Vaahdota valkuainen ja silppua minttu
 4. 4. Sekoita puolet öljystä suklaaseen, lisää se keltuaisvaahtoon mintun kanssa
 5. 5. Lisää loput öljystä
 6. 6. Kääntele valkuaisvaahto vatkaamatta seokseen
 7. 7. Nostele annosmaljoihin, mokkakuppeihin tai ouzolaseihin ja laita maljaan pieni mintunoksa
 8. 8. Jos haluat maljaan valkoisen sulan, katso alempaa sen valmistaminen
 9. 9. Anna jähmettyä kylmässä, mieluiten yön yli

Anna valkosuklaasulan kuivua kaarevaksi

Valkoinen höyhen/sulka: Tarvitset uuden kamman, leivinpaperia ja valkoista suklaata.
 1. 1. Sulata suklaata pala/annos
 2. 2. Levitä sulaa massaa muutaman sentin pituinen juova leivinpaperille
 3. 3. Ota uusi kampa, arvioi missä kulkee sulan ruoti eli ´kynä´ ja vedä sen molemmin puolin sulan höydyt
 4. 4. Aseta paperi kaarevalle alustalle ja anna kuivua
 5. 5. Irrota kuivunut suklaasulka ja aseta se maljaan
Puotimme on auki. Astu sisään!
👆
Puoti