Miinanraivaajien keitto

Tälle keitolle nimen ovat antaneet lapset. Lihapullista ulos pilkistävät riisit saavat pullat näyttämään miinoilta. Alun perin keitto on saanut inspiraationsa kreetalaisesta juverlakia-keitosta, jonka liemi vain matkalla punertui ja punertui ja josta lopulta pudotettiin muna-sitruunasuurus pois.
Ainekset
Liemeen
1 punasipuli silputtuna, antaa väriä maun lisäksi
3 rkl tuoretta oliiviöljyä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 kukkuraista rkl Happy Oliven tomaattitahnoja (tomaatti-hunajaraki, tomaatti-timjami) TAI 2-3 rkl tomaattipyrettä+vettä TAI tomaattimurskaa n. 3 dl
valkosipulia
Lihapullataikinaan
250 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna ja kuullotettuna
1 dl korppujauhoja
viinin loppuja/rypälemehua tai viinietikkavettä
persiljaa
piparminttua
2 kourallista riisiä
suolaa
pippuria
viinietikkaa lihapullien pyörittämiseen
tilkka tuoretta oliiviöljyä
Tee näin:
Liemi
Pilko sipulit (myös keittoon tarvittava) ja kuullota niitä oliiviöljyssä kattilassa. Kun sipulit hieman pehmenneet, poista puolet ja siirrä kulhoon, jossa jauheliha odottaa.
Lisää kattilaan toisen sipulin seuraksi tomaattitahna veteen sekoitettuna, yhteensä noin 4-5 dl. Lisää myös valkosipuli pilkottuna mikäli sen mausta pidät sekä kirsikkatomaatit. Jätä hiljakseen kiehumaan.
Lihapullat
Kulhoon jauheliha, kuullotettu sipuli, silputtu persilja ja piparminttua.
Kaada korppujauhojen päälle sen verran viininloppuja tai mehua tai viinietikkavettä (1 rkl viinietikkaa, desi vettä), että kostuvat, lisää myös YKSI kourallinen riisiä, suola aja pippuria. Heitä se toinen kourallinen riisiä liemeen kattilaan, jos haluat keitosta tukevamman tai suurustetun.
Kostuta kädet viinietikalla ja muotoile pyörykät. Viinietikka estää jauhelihaa tarttumasta käsiin ja tuo hienon aromin keittoon.
Upota pullat varovasti kiehuvaan liemeen, kypsytä noin 10 min ja sammuta sitten, anna hautua ja hieman jäähtyä, jotta maut tasaantuvat.
Lihapullat upotetaan kiehuvaan liemeen.
Annoksia
3-4 annosta
Valmistusaika
40 minuuttia