Selleripossu tunnetaan läntisellä Kreetalla ruokana, jota valmistetaan Pyhän Dimitrin päiväksi. Siihen päättyy kesäsesonki ja talvikausi alkaa. Hitaasti uunissa tai kattilassa kypsytetyssä ruoassa maistuu sellerin aromi hienostuneena eikä tätä kannata pilata tarjoamalla lisäkkeenä sen paremmin riisiä kuin perunaakaan.
Pyhän Dimitrin päivää vietetään lokakuun 26:na. Pyhä Dimitris kuvataan mustalla ratsulla ratsastavana ritarina; hän on talven tuoja. Puoli vuotta aikaisemmin (tai myöhemmin!) juhlitaan 23.4. Pyhää Jorgosta, joka valkoisella hevosella ratsastaen tuo kesän.
Dimitrin päivä on Länsi-Kreetalla sijaitsevan Plataniaksen alueen juhlapäivä, panijiri, joka tapaa päättää matkailusesongoin ja aloittaa lepoajan ja talven. Juhlan kunniaksi valmistetaan selleripossua varsinkin niissä kodeissa, joissa Dimitriä tai Dimitraa juhlitaan. Ehkä muistat, että Dimitraa palvottiin ennen jumalattarena, sadon ja viljan (dimitriaká) varmistajana.
Seuraava selleripossun resepti on sovellettu Suomen oloihin.
Yksinkertaiset selkeät aineet ja hidas kypsennys tuottavat upeat maut. Tämän kanssa ei tarvita salaattia eikä myöskään sen paremmin riisiä kuin perunoitakaan. Muhennoksesta puolet on kuitenkin vihannesta. Leivänpalalla on tapana kaapia lautanen puhtaaksi. Jos lisäkkeitä tarvitaan, voi pöydässä olla tarjolla tuorejuustoa tai fetaa ja mahdollisesti muita alkupaloiksi luettavia naposteluruokia.
– 1 kg luutonta porsasta noin 3 x 3 sentin paloina
– 1 – 1,5 kg lehtiselleriä tai varsiselleriä
– pari sipulia hienonnettuna
– ainakin ½ dl hyvää oliiviöljyä
– ½ dl sitruunanmehua sekä
– suolaa ja pippuria
Kun kaipaat lisää reseptejä, löydät niitä Happy Oliven blogeista ja resepteistä.
Kun kaipaat lisää inspiraatiota ja hyviä aineita kokkaamiseen, poikkea Happy Oliven herkkupuodissa. Kun tilaat yli 60 eurolla, saat ilmaisen toimituksen!