Vieraile oliivitarhassa

Vieraile oliivitarhassa

Lue lisää

Olet ehkä Kreetalla vuoristoteitä pitkin kulkiessasi ihastellut kivikkoisia oliivitarhoja rinteillä ja kukkuloilla. Oliivitarhat ja niistä saatava oliiviöljy ovat kreetalaisille kuin metsät meille suomalaisille, siis tärkeä tukijalka toimeentulossa ja sukupolvilta toisille kulkeva perintö. Kreetalaiset ovat pienenä temmeltäneet oliivipuiden lomassa ja myöhemmin osallistuneet jo oliivinkorjuuseen. Oliiviöljyä ilman ei kreetalainen voi kuvitella elävänsä. Ilman paikallisia viljelijäkontakteja ja kreikan kielen taitoa voi kuitenkin tarhoihin ja oliivinviljelyyn olla vaikea päästä tutustumaan pintaa syvemmältä. Siksi värväsimme Apokoronasin alueen pääkylässä Vamosissa asuvan viljelijäsukuun kuuluvan Jorgon oppaaksi teille Kreetalla vieraileville happy olivelaisille. Hän on lupautunut kertomaan oliivinviljelystä, oliiviöljystä ja Apokoronasin alueen historiasta ja viemään teitä oliivitarhoihin ja oliiviöljyerottamolle.

Tällä sivulla on lisätietoa Jorgon kanssa sopimastamme kierroksesta ja sivun lopussa varauskalenteri oman kierroksenne varaamiseen.

Matkalla oliivitarhaan
Oliivitarhaopas Jorgos

Opas Jorgos

Jorgos Hatzidakis
— oppaasi kiertueella

Jorgos on paljasjalkainen vamoslainen. Hän tuntee kaikki kylässä ja kaikki tuntevat hänet. Luonnollisesti siis Merjakin Jorgoon aikoinaan törmäsi Vamosiin muutettuaan ja on sittemmin tehnyt matkatoimistopuolella paljon yhteistyötä hänen kanssaan. Onhan Jorgollakin matkailutoimisto. Hän on siis kokenut opas ja tehnyt jo pitkään englanniksi hommia. Miehen perhe on vanhaa paikallista oliivinviljelijäsukua ja hän on itse aktiivisesti mukana kyläyhdistyksen toiminnassa, jossain kohtaa puheenjohtajana. Nyt Jorgos on jo eläkkeellä, mutta päätoimiselta ammatiltaan hän on matematiikan opettaja. On Jorgos opettanut kreikkaakin Kreetalla asuville brittiperheille. Ehkä se vahva englannin kielen taito on sieltä peräisin. Opastettujen kierrosten lisäksi Jorgos järjestää usein erilaisia tilaisuuksia, kulttuurikävelyitä, juhlia ja konsertteja Apokoronasin alueella. Esimerkiksi suosittu Vamos Jazz on Jorgon osittain järjestämä.

Mitä kierrokseen kuuluu?

Jorgos toimii yksityisenä oppaananne ja vie ryhmänne yhteen tai kahteen oliivitarhaan Apokoronasin alueella ja kertoo oliivinviljelystä, viljelijän arjesta, oliivipuun elämänkaaresta ja alueen historiasta. Jos teillä sattuu olemaan oma nimikkopuu, Jorgos voi myös viedä teidät juuri siihen tarhaan. Meidänkin öljymme tulee samaiselta alueelta ja näiden oliivitarhojen sadon parhaimmisto päätyy tähän öljyyn. Kun olette tutustuneet oliivinviljelyyn, vie Jorgos teidät Tsivarasin kylässä sijaitsevaan Melissakisin perheen oliiviöljyerottamoon jossa myös meidän öljymme pullotetaan. Erottamolla opitte miten nämä lähialueen oliivitarhoista saatavat oliivit päätyvät oliiviöljyksi ja pulloihin/kanistereihin meille Suomeenkin asti.

Alla mainittu hinta sisältää Jorgon opastuksen, jos tarvitsette kuljetuksen Jorgolta joko majapaikastanne kierroksen alkamispaikalle tai sinne takaisin tai ryhmänne koosta johtuen tarvitaan erillinen vuokra-auto, maksatte näistä erikseen Jorgolle.

Huomaattehan, että kovin kaukaa Jorgos ei välttämättä ehdi teitä noutaa vaikka polttoaineet korvaisittekin. Silloin hän osaa auttaa taksin varaamisessa tai neuvoa miten pääsette julkisella liikenteellä helpoiten Apokoronasin alueelle saapumaan.

Mitä kierros maksaa?

Kahden tunnin opastus

70 €

1-2 henkilöä

Lisähenkilöt +25€/hlö

Tämä hinta maksetaan suoraan Jorgolle kierrospäivänä. Me emme ota tästä mitään välistä, haluamme vain tarjota teille kaikille mahdollisuuden päästä oliivitarhoihin, oliivinviljelyyn ja oliiviöljyn valmistukseen tutustumaan tämän öljyn lähtösijoille.

Hinta ei sisällä mahdollisia polttoainekuluja tai vuokra-autoa, jos ryhmänne ei Jorgon autoon mahdu. Jos tarvitsette kuljetuksen kierroksenne alkamispaikalle tai sieltä takaisin, on myös tästä sovittava Jorgon kanssa erikseen kun hän teihin varaamisen jälkeen on yhteydessä.

Mistä kierros alkaa?

Tapaatte Jorgon Tsivarasin kylän oliiviöljyerottamon pihalla. Ajo-ohjeet saatte varausvahvistuksessa kierroksen varaamisen jälkeen. Jorgon kanssa voi sopia myös vaihtoehtoisesta aloituspaikasta lähialueelle tai ryhmänne noutamisesta esim. Kalyvesista, Vamosista tai bussipysäkiltä, jos teillä ei ole omaa autoa käytössä ja saavutte bussilla tai taksilla Apokoronasin alueelle.

Kauanko kierros kestää?

Tämä kierros kestää noin kaksi tuntia. Jos haluatte tutustua alueeseen vielä tarkemmin muutenkin kuin oliivinviljelyn ja oliiviöljyn osalta, se onnistuu kyllä. Sopikaa silloin asiasta ja hinnasta Jorgon kanssa.

Tarvitsemmeko vuokra-auton?

Helpointa on, jos teillä on oma vuokra-auto tarvittavalle henkilömäärälle. Näin pääsette myös saapumaan Apokoronasin alueelle majoituksestanne ja palaamaan sinne, sillä julkisen liikenteen yhteydet eivät aina pelaa täysin aikataulujen mukaan. Jos teillä ei ole omaa kulkuneuvoa tai ryhmänne on paria henkeä suurempi, laittakaa vielä ennen kierrosta Jorgolle viestiä niin hän voi tarvittavat järjestelyt tehdä ja varmistaa erillisen vuokra-auton hinnan. Tässä tapauksessa voitte myös sopia Jorgon kanssa josko hän pääsisi teidät noutamaan kylästä jossa yövytte, toki hänelle on silloin polttoainekulut korvattava.

Huomaattehan, että kylän on tällöin oltava kohtuullisen matkan päässä kierroksen aloituspaikasta (Tsivarasin kylästä). Muussa tapauksessa Jorgos osaa kyllä neuvoa miten pääsette helpoiten Apokoronasin alueelle saapumaan.

Varaa opastettu kierros oliivitarhaan

Yhteystietosi

Kierroksen toivottu ajankohta

Osallistujien lukumäärä

  • 1
  • Toivottu pvm ja kellonaika


    Alustava hinta

    70 €

    PIKA-
    TILAUS