Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Lue lisää

Jos yllä oleva kuva kuvastaa tämänhetkistä olotilaasi, olet tullut oikeaan paikkaan!

Tänne olemme koonneet vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joita meille esitetään. Voit aina myös laittaa meille viestiä ruudun oikeasta alalaidasta löytyvän chat-painikkeen kautta tai olla meihin suoraan yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse.

Yhteystietomme löydät täältä.

Tuore oliiviöljy


Tämä oliiviöljy saadaan tuttujen viljelijöiden sadosta Kreetan Apokoronasin alueelta (lähellä Haniaa). Kaikki oliivitarhat sijaitsevat n. 7 km säteellä Tsivarasin kylän oliiviöljyerottamosta, missä öljymme pullotetaan. Merja asuu puolet vuodesta viereisessä Vamosin kylässä.
Tähän öljyyn käytettävät oliivit korjataan varhain, kun ne ovat vielä puolikypsiä, väriltään kirkkaan vihreitä ja kooltaan pieniä. Silloin niistä saadaan määrällisesti vähemmän öljyä, mutta sen ominaisuudet ovat parhaimmillaan ja hinta sen myötä korkeampi.

Entisenä oliivinviljelijänä Happy Oliven Merja myös tuntee viljelijöiden raskaan työtaakan omakohtaisesti, mistä johtuen haluamme varmistaa, että heille tämän myyntikanavan kautta jää työstään riittävä korvaus. Tässä voitat myös sinä öljyn tilaajana, sillä hieman korkeamman hinnan myötä viljelijät suostuvat myymään tähän öljyyn kaikkein parhaimmat eränsä!
Kyllä! Välimeren keittiöiden salaisuus piilee hyvässä oliiviöljyssä. Tuore varhaisen sadon oliiviöljy syventää raaka-aineiden omaa makua, koska siinä on runsaasti oliivimarjan makuaineita polyfenoleja. Jos olet koskaan Kreikan matkallasi syönyt tuoreella öljyllä valmistettua ruokaa, tiedät mitä tämä tarkoittaa! Paremman maun lisäksi tuore oliiviöljy ei laske ruuan ravintoarvoja muiden paistorasvojen tapaan, sillä kypsentäminen varhaisen sadon oliiviöljyssä ei vähennä vihannesten fenolien ja antioksidanttien määrää. Tuore oliiviöljy on loistava ystävä myös leivonnassa. Kokeile itse, jos et usko!
Huoneenlämmössä. Myös avattuna. Jääkaapissa öljy hyhmettyy ja sen polyfenolit nousevat pintaan, joskin se palautuu takaisin alkuperäiseen tilaansa kun sen taas huoneenlämpöön nostat.
Usein varoitetaan, että säilykepurkissa olevaan tuotteeseen liukenee ihmiselimistölle vaarallisia metalleja, jos purkkiin tulee lommo. Tämä pitääkin paikkansa, sillä pastöroidut tuotteet käyttäytyvät näin. Oliiviöljyä ei kuitenkaan pastöroida, joten tätä vaaraa ei ole. Voit siis aivan huoletta säilyttää öljyn alkuperäisessä kanisterissa, vaikka siinä pieni painauma tai isompi lommo olisikin. Näiden kanistereiden pelti on myös niin taipuisaa, että painaumia ja lommoja herkästi tulee jo kevyemmässäkin käsittelyssä ja kun kanisterit paketeissa matkaavat.
Koska oliiviöljyn hyödyt niin ruuan maun kohottajana kuin terveysvaikutustenkin osalta ylittävät kirkkaasti rypsi-/rapsiöljyn, on oliiviöljy parempi valinta. Siemenöljyissä ei ole polyfenoleita kuin nimeksi, kun taas tuoreessa varhaisen sadon oliiviöljyssä niitä on runsaasti. Polyfenolit ovat ne ravintoaineet, joiden uskotaan vastaavaan suuresta joukosta terveyshyötyjä ja olevan Välimeren ruokavalion toimivuuden takana. Lisäksi kun kypsennät ruokaa kasviöljyssä (kuten rypsi-/rapsiöljyssä), öljyn rasvat muuntuvat transrasvoiksi. Ja transrasvat ovat nykytiedon mukaan rasvoista haitallisimmat. Tuoreen oliiviöljyn hieno maku tulee sitten vielä kaupan päälle näiden terveysnäkökulmien lisäksi!
Kun oliiviöljy on vastapullotettua ja tulee varhain korjatuista vihertävistä oliiveista, saadaan voimakas ja ruohoinen, runsaasti oliivimarjan makuaineita polyfenoleita sisältävä maku. Voimakas maku tuntuu suussa kirpakkuutena, kun maistat tuoretta öljyä. Paistaessa kirpakkuus nostaa ruuan raaka-aineiden makua ja saa näin kasvikset maistumaan raavaillekin miehille. Huomaat tuoreuden jo vastaleikatun nurmikon tuoksusta korkatessasi pullon. Varhaisen sadon oliiviöljy on väriltäänkin tummempaa ja syksyisin vihreämpää kuin tavalliset oliiviöljyt. Se on nautinnollinen makuelämys niin ruuanlaitossa kuin sellaisenaankin esimerkiksi paahdetun leivän kera. Jätä siis tehotuotetut ja maultaan keinotekoiset oliiviöljyt kaupan hyllylle!
Oliiviöljy tulee suoraan Tsivarasin kylän ja sen ympäristön viljelijäperheiltä. Kreetalla oliivitarhat ovat yleensä korkeintaan hehtaarin tai parin kokoisia, joten ne todellakin ovat pieniä. Pienviljelijällä ei ole rahaa tai tietotaitoa sertifioida oliivitarhaansa luomuksi, sillä se on kallis ja byrokraattinen prosessi. Tämän jälkeen viljelijän tulisi vielä sitoutua luomuvalvontaan ja siihen liittyviin tarkastuksiin oliivitarhansa hoitamisen päälle! Happy Olive mahdollistaa pienviljelijälle suoran kanavan myydä oliivisatonsa parhaimmiston oliivitarhalta suoraan hyvän oliiviöljyn ystävälle ilman tukkuja, keskusliikkeitä tai italialaisia suurostajia. Emme tästä syystä johtuen halua vaatia oliivitarhojen luomusertifiointia, koska se rajaisi pienviljelijät pois!
Kyllä vain! Runsaasti polyfenoleita sisältävä varhaisen sadon oliiviöljy voi jopa auttaa laskemaan kolesteroliarvoja ja hillitsemään tulehduksia. Sen hyvät rasvat ylläpitävät hyvinvoivaa ihoa ja saavat silmätkin loistamaan. Lisäksi tuoreen oliiviöljyn mahdollistamat monipuoliset ja maukkaat välimerelliset ateriat auttavat rakentamaan terveellistä ruokavaliota. Oliiviöljy on myös rasvojen rakenteeltaan terveellisempi vaihtoehto kuin siemenöljyt, lue tästä kohdassa “Käytän rypsi-/rapsiöljyä, miksi vaihtaisin oliiviöljyyn?”
Pulloihin ja kanistereihin liimattavissa tarroissa lukeva “Early Harvest” tarkoittaa, että öljy on saatu varhain korjatuista oliiveista. Tähän asti on aina odotettu oliivien kypsymistä tummiksi, koska silloin oliivimarjasta saadaan enemmän öljyä. Vasta aivan viime vuosina on alettu ymmärtää, että polyfenolien määrä ratkaisee niin oliiviöljyn maun kuin terveysvaikutustenkin osalta. Polyfenolit saavat aikaan ruohoisen ja kirpakan maun öljyyn ja nostavat raaka-aineiden makua ruuanlaitossa. Early Harvest öljyssä on enemmän juuri näitä polyfenoleita.
Tämä öljy tulee niin pieniltä ja kivikkoisilta perhetarhoilta, että niihin ei ole koneilla mitään asiaa. Oliivit korjataan siis käsin verkoille talkoovoimin, kuten on jo tuhansia vuosia tehty. Espanjan ja Italian tehoviljelmillä tilanne on toinen. Siellä jättimäiset korjuukoneet ajavat usein yöaikaan plantaaseilla, jolloin lintuja todella kuolee korjuun aikana ja niiden pesintä häiriintyy. Oliivipuut eivät myöskään ole näillä tehoviljelmillä oikeasti puita kuten Kreetalla, vaan muistuttavat enemmän pitkiin riveihin istutettuja pensaita.
Ohjeet oliivitarhoilla vierailuun löydät Nimikkopuut -sivulta, oliivitarhojen esittelyn yhteydestä. Halutessasi voit saada Jorgos Hadtzidakisin oppaaksesi. Hänet on esitelty Vieraile oliivitarhassa -sivulla ja voit sitä kautta varata treffit hänen kanssaan. Oliiviöljyerottamolla voit vierailla koska vain sen aukioloaikojen puitteissa. Öljymme pullotetaan Tsivarasin kylässä Melissakisin perheen erottamolla. Löydät sen karttasovelluksista ja hakukoneista “Melissakis Olive Mill Tsivaras” hakusanoilla. Muista tarkistaa aukioloajat ennakkoon. Saatat saada jopa kierroksen erottamolla jos kerrot olevasi asiakkaamme!
Aloita tiedonhaku sivustomme valikosta “Opi & innostu” otsikon alta! Sieltä pääset lukemaan reseptejä ja blogikirjoituksia sekä kuuntelemaan podcasteja, mutta myös liittymään lyhyelle oliiviöljyn videokurssillemme. Kaikista näistä saat runsaasti käyttövinkkejä! Ja kun olet nämä kolunnut läpi, harkitse Merjan reseptivihkon tai kreetalaisen keittokirjan lisäämistä seuraavaan tilaukseesi.
Ekstra-neitsyt tasoisena se säilyy 2 vuotta oliivien korjuuhetkestä, mutta elintarvikkeena peräti 5 vuotta! Ei siis tule kiire käyttää, mutta tuskin maltat öljyä näin pitkään säilöä! Tuoreena se maistuu aina paremmalta.

Nimikkopuut


Omiin oliivipuihin sisältyvän oliiviöljyn toimitustavan voi vaihtaa aina ennen syyskuun loppua, sillä oliiviöljyt lähetetään Kreetalta joka vuosi marras-joulukuussa sadonkorjuun jälkeen. Otathan yhteyttä Merja Tuominen-Gialitakiin toimitustavan vaihtamiseksi.
Voit vierailla oman oliivipuusi luona koska vain. Ohjeet oliivitarhoilla vierailuun löydät Nimikkopuut -sivulta, oliivitarhojen esittelyn yhteydestä. Halutessasi voit saada Jorgos Hadtzidakisin oppaaksesi. Hänet on esitelty Vieraile oliivitarhassa -sivulla ja voit sitä kautta varata treffit hänen kanssaan.
Omaan oliivipuuhun sisältyvä nimikkopuutodistus sekä kuva puusta lähetetään sinulle automaattisesti sähköpostiin maksettuasi tilauksesi. Tarkistathan vielä sähköpostisi roskapostin, sillä tietyt sähköpostipalvelut saattavat tulkita automaattisesti lähetetyn viestin roskapostiksi. Mikäli sähköpostia ei vieläkään löydy, olethan meihin yhteydessä.
Koska oliivitarhat on Kreetalla pieniä, puita on rajallinen määrä. Niitä voi tulla lisää varattavaksi jos joku nimikkopuun omistaja ei uusi tilaustaan, tai jos kummitarhalta saadaan kuvattua lisää nimikkopuiksi kelpaavia puita. Tässä voi kuitenkin mennä hetki, eli kannattaa harkita toisen kummitarhan valitsemista! Kaikki tarhat ovat ihan yhtä kauniita, ja tukesi on jokaiselle oliivitarhurille tärkeää!
Ilman muuta voit! Oma oliivipuu on hieno ja omalaatuinen lahja! Valitse nimikkopuun tilauslomakkeella kohdassa “Nimikkopuun omistaja”, että annat nimikkopuun lahjaksi. Syötä sen jälkeen lahjan saajan tiedot. Voit myös valita, haluatko toimittaa nimikkopuutodistuksen lahjan saajalle itse vai lähetetämmekö sen suoraan hänelle.

Tilaaminen ja paketin toimitus


Ilman muuta! Varastomme sijaitsee Kolmenkulman alueella aivan Tampereen ja Nokian rajalla. Tällä hetkellä olemme paikalla aina tiistaisin ja perjantaisin klo. 15.30-17.30, muina aikoina sopimuksen mukaan. Katso lisää täältä.

Voit myös maksaa tilauksesi verkkokaupassa valmiiksi ja noutaa sen varastoltamme veloituksetta noutomyymälän aukioloaikoina. Valitse tällöin ostoskorissa toimitustavaksi “Varastonouto” ja ota maksun jälkeen saamasi tilausvahvistus mukaan kun noudat pakettisi.
Oliiviöljyn ja herkkujen toimitus kestää arviolta 2-4 arkipäivää. Suurempiin kaupunkeihin toimitus onnistuu yleensä parissa päivässä.
Pääset oliiviöljyn ja nimikkopuiden tuotesivuille sekä herkkupuotiin ylävalikosta otsikon “Tilaa” alta. Näiltä sivuilta voit lisätä oliiviöljyä, herkkuja tai nimikkopuita ostoskoriin. Kun tuotteet on ostoskorissa, klikkaa oikeasta yläkulmasta ostoskärryn kuvaa. Ostoskorissa voit vielä muokata tilaustasi, minkä jälkeen voit edetä maksamaan.
Voit ilmoittaa meille ongelmasta joko chatin kautta klikkaamalla pyöreää chat-nappia ruudun oikeasta alalaidasta tai sähköpostilla. Vaikka ongelma olisi pieni, arvostamme kaikkea palautetta! Se auttaa meitä kehittämään verkkokauppaa yhä toimivammaksi. Jos ongelma estää sinua tilaamasta tai käyttämästä muita verkkokaupan toimintoja, voimme myös auttaa kun kerrot meille ongelmasta. Muistathan kuvailla ongelmaa mahdollisimman tarkasti, ja jos mahdollista sisällytä viestiin myös tieto käyttämästäsi laitteesta ja/tai selaimesta!
Mikäli maksun jälkeen ei pääse palaamaan takaisin verkkokauppaamme, järjestelmä ei heti saa tietoa maksun onnistumisesta. Siksi tilausvahvistus ei näissä tapauksissa lähde matkaan. Saat kuitenkin aina maksuvahvistuksen Visma Paylta, kun maksu on onnistunut. Myös tilaus on tällöin kunnossa ja lähtee meiltä pikimmiten matkaan, vaikka et tilausvahvistusta saanutkaan 😊!
Meiltä lähtee paketteja liikkeelle kolmena päivänä viikossa, joten voi kestää pari arkipäivää tilaushetkestä ennen kuin pakettisi saapuu Matkahuollon terminaaliin Tampereella. Joskus paketti saattaa myös jäädä skannaamatta terminaalissa vaikka se olisikin lastattu lähtevään kuljetukseen, joten ei kannata huolestua vaikka pakettia ei vielä näkyisi seurannassa. Jos paketista ei ole mitään tietoa muutama päivä tilauksen jälkeen, laitathan meille viestiä niin selvitämme mihin se on juuttunut!
Tämä on meidän kokemuksemme mukaan ollut todella harvinaista, sillä näin on käynyt vain kerran. Vaikka seurannassa ei näkyisikään hetkeen liikettä, se johtuu yleensä siitä että paketin skannaus ei ole onnistunut kun sitä on Matkahuollon toimesta käsitelty. Yleensä paketti on siis kuitenkin matkalla, ja saapuu sinulle muutaman päivän sisään tilaushetkestä!
Jos tilaus on arvoltaan 60 euroa tai enemmän, toimitus on ilmainen. Alle 60 euron tilauksissa toimituskulut ovat 6,40 euroa Matkahuollon pakettina valitsemaasi noutopisteeseen.

Voit myös aina valita kotiinkuljetuksen lisäpalveluna ostoskorin toimitustapavalikosta. Kotiinkuljetuksen lisämaksu on 5,20 euroa.

Voit myös veloituksetta noutaa tilauksesi noutomyymälästämme sen aukioloaikoina. Valitse tällöin ostoskorista toimitusvaihtoehto “Varastonouto”.
Voit valita sinulle parhaiten sopivan noutopisteen ostoskorissa. Toimituksista vastaa yhteistyökumppanimme Matkahuolto, joten valittavanasi ovat kaikki heidän lähimmät noutopisteensä. Noutopisteet haetaan ostoskorissa syöttämäsi osoitteen ja postinumeron perusteella.

Pienestä lisämaksusta (5,20€) voit myös valita kotiinkuljetuksen.
Kaikki paketit lähtevät matkaan varastoltamme Tampereelta, joten tullimaksuja et joudu maksamaan. Myös arvonlisävero on jo sisällytetty kaikkiin hintoihin.
Loppuvuodesta 2023 tuore öljy on virrannut myös Ruotsin puolella! Halutessasi tilata Ruotsissa olevaan osoitteeseen, siirry Ruotsin verkkokauppaamme. Myös muualle päin maailmaa on mahdollista tilata ja olemmekin toimittaneet kourallisen paketteja vaikka minne, mutta toimitusmaksut joudumme tällöin aina tarkistamaan erikseen tilauksen koon ja toimitusosoitteen perusteella. Jos siis haluat tehdä tilauksen muualle kuin Suomeen tai Ruotsiin, laitathan meille erikseen viestiä niin selvitämme toimituskulujen suuruusluokan.

PIKA-
TILAUS