Foccaccia

Ainekset

3 dl vettä

1 ps (11 g) kuivahiivaa

1½ tl sokeria tai hunajaa

1 tl suolaa

½ dl tuoretta oliiviöljyä

3 dl vehnäjauhoja

3 dl durumvehnäjauhoja

300-400 g punaisia siemenettömiä rypäleitä

tuoretta rosmariinia

1–1½ rkl hiutalesuolaa

Tee näin:

1

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja 3 rkl oliiviöljyä.

2

Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa rivakasti käsin noin 10 minuutin ajan tai koneella viitisen minuuttia.

3

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan vedottomassa paikassa (ei liesituulettimen alla vaan mielummin vaikka uunissa).

  • Jos haluat nopeuttaa kohotusta, esilämmitä uuni noin 40 asteeseen ja sammuta se.
4

Huuhtele ja kuivaa viinirypäleet.

5

Levitä voideltu leivinpaperi uunipellille. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi ja levitä päälle oliiviöljyä leivinsudilla.

6

Painele taikinaan tasaisesti viinirypäleitä sekä muutama tuoreen rosmariinin oksa. Sudi niitäkin oliiviöljyllä. Taikinakuopissa tulisi olla pienet oliiviöljylammikot, sieltä se imeytyy paiston aikana taikinaan ja toimii myös kohotusaineena. Kohota taikinaa nyt toisen kerran puolisen tuntia vedottomassa paikassa liinalla peitettynä ja laita samaan aikaan uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

7

Ripottele kohonneen leivän päälle sormisuolaa. Laita pelti uuniin ja laske uunin lämpö heti 200 asteeseen. Paista focacciaa 20–25 minuuttia, eli siihen asti, kunnes se on saanut kauniin ruskean värin.

8

Leikkaa jäähtynyt levy paloiksi, ripottele päälle koristeeksi vielä tuoretta rosmariinia. Voit levittää oliiviöljyä kuiviin kohtiin. Tarjoile lämpimänä.

Kuivat kohdat sivellään tuoreella oliiviöljyllä.

Annoksia

12 annosta

Valmistusaika

120 minuuttia