Kesäiset grilliherkut kreetalaisittain

Luulitko, että grillaaminen on erityisesti suomalaisten kesäinen intohimo? Noh, joo, jos ei samassa lauseessa puhuta kreetalaisista. Mun lähipiirissäni grillataan parikertaa viikossa, kesät talvet! Eikä siellä mitään pallogrillejä ole, vaan takapihalla ulkouunin vieressä on alumiininen pitkähkö metallikehikko, jossa voisi vartaitakin pyöritellä. Siihen hiilet tulemaan ja sitten grillaamaan. Sähkö- ja kaasugrillejä pidetään osaamattomien juttuna, tosimiehet grillaavat hiilillä, tavernoissakin. Kyllä sielläkin grilli on pääasiassa miesten juttu. Leivän siivut, mustekalat, pikkukalat, lihat, vihannekset… kaikki voidaan valmistaa grillissä. Pienellä keskittymisellä homma alkaa sujua! En minä tunne grillauksen saloja, mutta osaan maistaa!

Yksi selvä iso ero on maustamisessa. Suomalaiset käyttävät valmiita kaupasta noudettavia maustesekoituksia ja maustekastikkeita grillissään, kreetalaiset välttelevät niitä. Ei niitä edes kaupoissa ole, muissa kuin turisteja palvelevissa. Marinadit ja maustaminen opetellaan itse, se on heidän mielestään kaiken perusta! Sitruunaa, appelsiiniä, oliiviöljyä, viinietikkaa, valkosipulia, sipulia, yrttejä ja mausteita... Jos raaka-aineet ovat kunnossa, niin näillä eväillä saa maistuvaa!

On kreetalaisilla ihan oikea ässäkin hihassaan, nimittäin tuore oliiviöljy. Vain tuoreessa on kunnolla polyfenoleita ja ne puolestaan taas kohottavat ruuan maun korkeuksiin. Sipaisu öljyä vihanneksille nostaa niiden maut korkeuksiin. Liha kylvetetään oliiviöljyn ja mausteiden kanssa ennen grilliin viemistä. Päälle puristetaan sitruunan tai appelsiinin mehua, usein oman puun oksilta haettujen. Ja siinä se on, ei tarvita hienostelua eikä snobbailua kun perusta on kunnossa.

Miten sitä tuoretta oliiviöljyä sitten saa? No, sitä saapuu meille Kreetalta muutaman viikon välein. Se on tuoreinta mahdollista, viime syksyn satoa, sen parhaimmistoa. Se on saatu tavallista aikaisemmin kerätyistä oliiveista, joissa kaikki polyfenolit ovat vielä tallessa. Se maistuu tuoreelta ja vihreältä, siinä on ruohon aromi ja se polttelee hiukan kurkussa niin kuin hyvän öljyn pitääkin. Se on merkki polyfenoleista, jota ruokaa valmistettaessa korostavat ruuan makua. Nouset grillimestarien kärkeen ja saat kiitosta.

Totta kai tällaista öljyä voi käyttää kaikkeen mahdolliseen ruuanlaittoon. Se käy soppaan ja soosiin, sillä voi paistaa, hauduttaa ja grillata, sitä voi lorotella salaattiin ja marinadiin, se kohottaa taikinan ja sillä voi vaikka voidella kädet.

Valkosipuliset tomaatit grillissä

Ainekset

Fetavaahto

200g fetaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

½-1 dl kuohukermaa

Valkosipuliset tomaatit

rasiallinen kirsikkatomaatteja

1-2 valkosipulin kynttä

toretta oliiviöljyä

suolaa

Broccoliinit

Broccoliineja eli bimejä

Kesäkurpitsat

kesäkurpitsoita

paprikajauhetta

tuoretta oliiviöljyä

parmesaaniraastetta

grillitikkuja

Kanasuvlaki

400 g maustamatonta kanaa fileinä tai paistina

paprikaa paloina

tuoretta sipulia hienonnettuna

1 dl tuoretta oliiviöljyä

loraus viinietikkaa

½ dl soijaa

1 rkl hunajaa

grillitikkuja

(suolaa)

Tee näin:

Fetavaahto
1

Murenna feta sekoitusastiaan, kauho tuorejuusto sen päälle ja lorota kerma. Vaahdota.

Valkosipuliset tomaatit
1

Kääri kaikki kaksinkertaiseen foliopakettiin. Kun arvelet tomaattien jo kiehuvan, avaa pakettiin kunnon aukko, jotta höyryt pääsevät ulos ja maku tiivistyy.

Broccoliinit eli bimit
1

Kääräise ne folioon, tippa tai kaksi öljyä perään ja nosta grilliritilälle.

Kesäkurpitsat
1

Leikkaa lohkoiksi, 10-12 cm:n pätkästä tulee 4-6 lohkoa.

2

Työnnä tikkuihin ja voitele paprikajauheella maustetulla oliiviöljyllä.

Kanasuvlaki
1

Leikkaa kana ja paprika noin 5 x 5 cm kokoisiksi paloiksi. Valmista lopuista aineista marinadi ja marinoi kanaa noin vuorokausi. Älä laita suolaa vielä!

2

Ota kana huoneen lämpöön noin 2 h ennen grillausta ja työnnä kanapalat paprikapalojen kanssa vuorotellen tikkuihin.

3

Suolaa kanavartaat vasta kypsinä, näin liha pysyy mehukkaana!Annoksia

2-4 annosta

Valmistusaika

24 tuntia