Kikhernekeitto

Kikhernekeitosta risotto, risotosta kasvispihvit. Tämä keitto taipuu kolmeksi ruokalajiksi!

Aamupäivällä leivoin naapurini Lolan kanssa kakkua vierasvaraksi. Kakun paistuessa Lola tarjosi minulle puutarhastaan poimittuja salkopapuja, joista kieltäydyin kertoen, että minulla on jo kikherneet likoamassa. - Teetkö ne riisin kanssa?, kysyi Lola

Ja silloin taas vyöryivät muistot ylitseni. Niin, niin. Ensin keitetään kikhernekeitto, kunhan on saatu herneet liotetuksi. Seuraavana päivänä lisätään vähän lientä, kourallinen tai pari riisiä ja kuumennetaan uudelleen. Saadaan kikhernerisottoa. Ja jos sitä jää jäljelle, sekoitetaan joukkoon munaa ja vaikka korppujauhoja tai vehnäjauhoja, tomaattipastaa, silputaan minttua aromiksi ja paistetaan pihvejä tai pyöryköitä. Ja viereen suuri salaatti tomaatista ja kurkusta ja kapriksesta ja portulakasta ja sipulista ja anthótiro-juustosta...

Palasin omaan asuntooni kakunpala kainalossa ja ryhdyin keiton tekoon. Suomessa olisin ostanut purkillisen kypsiä ja lyhentänyt näin valmistusaikaa paljon, muttei Kreetalla ole kypsiä tarjolla. Minun kikherneeni siis kiehuivat aikansa ja juuri kun ne olivat haljeta kattilan pohjalle, pysäytin kypsymisen siirtämällä ne syrjään. Pannu levylle ja pannulle yksi sipuli karkeina paloina ja pari valkosipulinkynttä kuullottumaan hyvässä kreetalaisessa oliiviöljyssä. Sitten ne kattilaan parin lohkotun tomaatin kera, muutama merisuolarae perään ja kansi päälle. Noin kymmenen minuutin päästä keitto alkaisi olla valmista.

Lähdin taittamaan pihan puskasta paria rosmariininoksaa. Sinisenä kukkivat oksat houkuttelivat medenkerääjiä ja siinä niitä ihaillessani kuulin, miten ulko-oveni paukahti kiinni. Etten sitten koskaan opi! Täällä kun ovi paukahtaa kiinni, menee se saman tien lukkoon. Ovessa ei ole kahvaa ulkopuolella, sitä ei siis voi avata kuin avaimella. Joka on jäänyt sisälle. Onneksi olin sammuttanut levyn, joten kovaa kiirettä sisälle ei ollut. Ripustin rosmariinin tuoksuvat oksat oveen ja lähdin etsimään tikkaita kivutakseni parvekkeen kautta sisään.

Farmia ja suurta pihaa hoitava Ilias oli vielä paikalla. Hän oli siistimässä uutta pihan perälle rakennettua teatterialuetta ja taittoi juuri käyttämänsä tikkaat kasaan ja lähti avukseni. Notkeana poikana hän oli parvekkeen kaiteen tuolla puolen ennen kuin tikkaat edes olivat kunnolla pystyssä ja saman tien ovella.

- Söisitkö kikhernesoppaa?, kysyin osoittaakseni kiitollisuutta.

- Päivä alkaa olla pulkassa, totesi Ilias, taidan mennä kotiin perheen kanssa aterialle, hän sanoi ja veti lippalakin syvemmälle päähän.

Ilias kolisteli tikkaat mukaansa ja hetken päästä keittoa maustaessani näin hänen kulkevan ikkunani alitse kourassaan kananmunia. Oliivitarhassa puuhaillessaan hän tietää, missä kolossa kanojen pesät ovat ja käy päivän päätteeksi tyhjentämässä piilot. Kanathan eivät pysy aitauksessa. Niillä on kanamainen keino pujahtaa ulos. Ne lehahtavat oliivipuuhun muka levolle. Ummistavat silmät minuutiksi ja avaavat ne heti uudelleen. Ja lennähtävät puusta alas, mutta aidan toiselle puolelle. Kun yhden saat takaisin tarhaan on pari muuta jo ulkona.

Tarina on elokuulta 2013.

Kikhernekeitosta on tärkeää kuoria vaahto pois.

Ainekset

n. 200 g kikherneitä

1 komea sipuli karkeina paloina

1-3 valkosipulin kynttä

½ dl tuoretta oliiviöljyä

pari oikein kypsää tomaattia, niissä on väriä ja makua. Tomaatti lisätään tähän siksi, että se muuttaa muutoin aneemisen keiton houkuttelevan väriseksi samalla kun se hieman sakeuttaa keittoa ja tuo kaivattua happamuutta.

yksi rosmariinin oksa. Se antaa ihanan aromin ja näyttää kauniilta.

merisuolaa

tarjolle sitruunanpuolikas, josta voi puristaa sopivan määrän keittoon

Tee näin:

1

Kiehauta kikherneet ja vesi. Kuori vaahto pois. Siirrä sen jälkeen kattila syrjään.

  • Jos et käytä kypsiä kikherneitä, liota niitä ainakin yön yli ja keitä sitten kypsäksi.
2

Kuullota sipuli ja valkosipulit pannulla tuoreessa oliiviöljyssä.

3

Siirrä kuullotetut sipulit kattilaan parin lohkotun tomaatin kera, muutama merisuolarae perään ja kansi päälle. Noin kymmenen minuutin päästä keitto alkaa olla valmista.


Vinkki
1

Jos haluat keitosta sakeamman, tee sitruunasuurus. Purista sitruunamehua kuppiin, lisää vettä, jotta saat noin desin verran nestettä. Sekoita siihen hyvin kukkurainen teelusikallinen vehnäjauhoja ja kaada se sekoittaen liemen sekaan. Kiehauta.

Toinen vinkki
1

Jos haluat keittoon hienostuneisuutta, laita herneiden kanssa kypsymään kourallinen kuorittuja manteleita. Kuorittuja, muutoin keitto tummenee. Mantelilastutkin kelpaavat, varsinkin keiton kruunuksi.

Annoksia

2 annosta

Valmistusaika

40 minuuttia