Purjomuhennos kreetalaisittain

Tämä on yksi suosikeistani. Olin jo kauan valmistanut tätä asuessani Kreetalla ja kerran otin tätä mukaan töihin lounaalle. Kotini oli silloin Hersónisosissa ja olin kauppias. Naapurikauppaa piti Maria. Meillä oli usein tapana istahtaa samaan aikaan lounaalle kauppojemme ulkopuolella olevan pienen pöydän ääreen jukkapalmujen alle varjoon.

Siinä rasioita availlessamme huomasimme, että meillä kummallakin oli samaa ruokaa, purjoperunoita. Olin aika ylpeä omastani, sillä olin siihen mennessä jo saavuttanut näiden jahníruokien teossa sellaisen osaamisen tason, jossa raaka-aineet eivät enää olleet soseena padan pohjalla vaan kauniisti erillään tunnistettavina paloina ja lientä (kreetalaiset kutsuvat sitä kastikkeeksi) pohjalla ohut kerros.

Tietenkin maistoimme toinen toistemme tuotokset. Marian oli paljon maukkaampi. Reseptimme olivat prikulleen samanlaiset yhtä pientä yksityiskohtaa lukuunottamatta: Maria laittoi vihannespataan palan kanelia!

Ymmärsin miten aivan pieni lisäys saattaa muuttaa makua rajusti. Siitä lähtien se on kuulunut minunkin purjopataani ja nykyisin lisään sinne myös pienen varvun timjamia. Se nostaa maun, jos mahdollista, vieläkin yhtä porrasta korkeammalle!

Ainekset

600 g purjoa viiden sentin paloina

500 g kiinteää perunaa lohkoina

ainakin 2 isoa ylikypsää tomaattia lohkoina tai raasteena tai tomaattimurskaa purkista

1-2 valkosipulin kynttä, jos haluat niiden makua...

kanelitanko tai 1 tl jauhettua kanelia

timjamia

(½ tl hunajaa)

suolaa

pippuria

noin ½ l vettä

½ - 1 dl tuoretta oliiviöljyä

Tee näin:

1

Siivoa ja pese purjo hyvin, poista hiekat, ja pilko noin viiden sentin paloiksi.

2

Laita pilkotut purjot kattilaan pienen öljytilkan kanssa hikistymään miedolle lämmölle. Pyörittele niitä jonkun kerran, jotta saat raitoja kullekin kyljelle. Ne irtoavat kattilan pohjasta kun neste alkaa irrota ja ne lakastuvat, silloin niiden alapuolella on tummahkot viirut.

3

Raasta tai lohko tomaatit.

4

Kuori ja lohko perunat.

5

Lisää tomaatti, (hunaja), kaneli, vesi ja loput öljystä. Hunajaa tarvitaan aivan pieni määrä, se muuttaa tomaatin luonteen happamesta makeaksi.

  • Jos tomaattisi on poimittu täysin tummanpunaisina, ylikypsinä sanoisi suomalainen, silloin ei hunajaa tarvita, mutta kovahkot tomaatit ovat hapahkoja.
6

Kun liemi kiehuu, lisää perunat ja suola.

7

Laske lämpöä ja hauduta kunnes perunat ovat kypsyneet hyvin. Älä sekoittele etteivät palaset hajoa kattilassa vaan huljuttele mieluummin kattilaa. Jos haluat kääntää perunalohkoja, tee se varovasti.

Kreetalaiset syövät öljyä sisältävät laderá-ruuat jäähtyneinä ettei öljy polta suuta. Samalla maut tasoittuvat ja tulevat esiin. Kun ruoka sisältää reilusti oliiviöljyä, ei myöskään ole kiire laittaa loppuja jääkaappiin, sillä kunnollinen, paljon polyfenoleita sisältävä tuore oliiviöljy toimii hyvänä säilöntäaineena.
Annoksia

3-4 annosta

Valmistusaika

30 minuuttia